Svet-Stranek.cz
s úsměvem jde všechno lépe
kra-sie.art

malba:s úsměvem jde všechno lépe

malba

MALOVÁNÍ

Chcete-li začít malovat, vyberte si mezi akrylem, olejem, akvarelem nebo pastelem, jsou to nejrozšířenější malířská média. Pastely a akvarelové pastelky jsou navíc použitelné jak pro malování, tak pro kresbu. Můžete zkusit i temperu, ale ta není mezi výtvarníky tolik používaná. Pokud vás neláká „velké“ umění, malujte na textil, hedvábí nebo sklo. Nyní se však podívejme podrobněji na úvodní čtyři malířské techniky.

Akryl
Akrylové barvy se prodávají v tubách či velkých kelímcích. Schnou velmi rychle, ředí se vodou a zvláštními přísadami. Štětce se vymývají vodou. Zaschlá barva se neotírá, je stálá a může být přemalována bez toho, aniž bychom ji porušili (znovu ji už nerozmyjeme). Akryl můžeme namalovat technikou impasto, tj. neředěná barva v silných vrstvách, i v tenkých lazurních vrstvách (podobně jako u akvarelu). Akrylové barvy jsou po zaschnutí vodě odolné a mírně tmavnou. Malovat jimi můžeme na různé podklady od papíru přes plátno, dřevo, kov, sklo až po stěny.

Olej
Olejové barvy schnou pomaleji (v závislosti na druhu a výrobci jsou NA DOTEK suché za cca 24 hodin až několik dní), malování proto vyžaduje dost času a trpělivosti. K míchání barev se používá terpentýn, olej a další přísady. Zaschlé barvy mohou být bez problému přemalovány. Mohou být používány v silných i lazurních vrstvách. Barvy jsou velmi bohaté a mají svou hloubku. Po zaschnutí ještě získávají na intenzitě. Jsou to barvy starých mistrů. Jejich trvanlivost v čase je velmi vysoká.

Akvarel
Akvarelové barvy se ředí vodou, štětce se vymývají vodou (a mýdlem). Prodávají se v tzv. pánvičkách nebo v tubách. Zaschlou malbu můžeme po rozmytí vodou znovu opravovat. I barvu vymáčknutou z tuby lze vodou znovu „oživit“. Akvarelové barvy jsou transparentní; malujeme jimi technikou překrývání suchých vrstev nebo mísením a rozpíjením mokrých vrstev barvy.

Pastel
Pastel se prodává ve formě lisovaných tyčinek. Barvy se míchají pouze na papíře (nikoliv na paletě), a to buď kladením přes sebe, různými typy šrafur nebo přímo mícháním. Nepotřebujeme štětce, nemusíme čekat na schnutí barev :-) Pastely lze také bez starostí používat v plenéru. Suché pastely je třeba na závěr zafixovat. Olejové pastely můžeme míchat či odstraňovat terpentýnem.

Jaké mají tyto techniky nevýhody?
Akryl
Schne velmi rychle. Pouze přidáním přísad zpomalujících schnutí nebo vlhčením vodou lze čas k práci s barvou prodloužit. Když jednou malba zaschne, nic s ní už nehne, ani opětovné rozmývání vodou. Proto je složité i vymývání palet a štětců, zaschne-li v nich barva.
Olej
Barvy obsahují směs rozpouštědel a olejů – pracujte proto ve větratelné místnosti. Barvy schnou dlouho, takže můžete využít mezičas a pracovat třeba na více obrazech najednou. Před závěrečným lakováním je lepší počkat několik měsíců, než je olejomalba dokonale suchá skrz naskrz. Štětce se čistí lakovým benzinem nebo podobným ředidlem (k dostání jsou i speciální čističe štětců pro olejové a akrylové barvy). Existují i olejové barvy ředitelné vodou, nejsou však tolik rozšířené.
Akvarel
Barvy jsou transparentní (ne krycí), je proto těžké opravit chyby, protože to, co jednou namalujete, už nevezmete zpět. Po zaschnutí barvy zesvětlují. Akvarelová bílá neexistuje, vznikne pouze vyhrazením bílého místa na papíru.
Pastely
Protože barvy se vzájemně nedají míchat před nanesením na papír, je lepší mít k dispozic širší barevnou škálu (čím více, tím lépe). Různé druhy a značky se liší svou tvrdostí/měkkostí. Měkké pastely mají větší tendenci se rozmazávat a pastelový prášek opadává z podkladu. Hotový pastel je proto třeba ochránit fixativem (barvy však po něm bohužel ztrácejí něco ze své zářivosti) nebo zarámováním za sklo.
milenci